Αδυναμία καταβολής του εφάπαξ των δικαιούχων του Ταμείου Προνοίας Δ.Υ.

Αδυναμία καταβολής του εφάπαξ των δικαιούχων του Ταμείου Προνοίας Δ.Υ.

Αρ. Πρωτ. 13046/13.07.2010

Προς Υπουργούς:

- Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης

- Οικονομικών

 

Οι αλλαγές που επιφέρει το ασφαλιστικό που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την προηγούμενη εβδομάδα, προκαλεί την ανησυχία των εργαζόμενων-ασφαλισμένων, αλλά και ένα μεγάλο κύμα παραιτήσεων των εργαζομένων που προσπαθούν να εξασφαλίσουν το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να βγουν στην σύνταξη πρόωρα.

Η «προσπάθεια» της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να απαντήσει στο οικονομικό αδιέξοδο των ταμείων με τα μέτρα που λαμβάνει αποδεικνύεται στην πράξη άκαρπη και λανθασμένη, καθώς τα μέτρα που εισηγείται με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο προκάλεσαν δραματική αύξηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης, με αποτέλεσμα οι υποχρεώσεις που καλείται να καλύψει το Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων να αγγίζουν ήδη τα 900 εκατ. ευρώ.

Οξύτατο πρόβλημα προβλέπεται να αντιμετωπίσει το Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων λόγω έλλειψης ρευστών για την κάλυψη των συνταξιοδοτικών αναγκών του. Ήδη εκκρεμούν 20.000 αιτήσεις για χορήγηση του εφάπαξ, εκ των οποίων εξετάζονται κατά προτεραιότητα οι αιτήσεις των δικαιούχων που δεν ξεπερνούν τα 15.000 ευρώ, ενώ οι αιτήσεις των δικαιούχων που ξεπερνούν το προαναφερθέν ποσό θα εξετασθούν στο μέλλον, και το εφάπαξ προβλέπεται να καταβληθεί σε δόσεις.

Μέχρι το τέλος του έτους υπολογίζεται ότι ακόμα 40.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα προστεθούν στους 20.000 που έχουν κάνει αίτηση συνταξιοδότησης και καταβολής του εφάπαξ. Γεγονός που καταδεικνύει με τον πιο περίτρανο τρόπο το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί τη χώρα η οικονομική πολιτική που ακολουθεί η σημερινή Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Προκειμένου να μπορέσει να καλύψει το Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων τις οικονομικές του οφειλές προς τους δικαιούχους, προβλέπεται να προχωρήσει σε δανειοδότηση από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με το ποσό των 300-450 εκατ. ευρώ. Ποσό ωστόσο, που είναι σαφές ότι δεν θα μπορέσει να καλύψει τις οικονομικές υποχρεώσεις του ταμείου προς τους ασφαλισμένους δικαιούχους ούτε  στο παρόν στάδιο, αλλά ούτε και στο μέλλον.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

- Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες εξέτασης και καταβολής των συντάξεων και του εφάπαξ των δικαιούχων του Ταμείου Προνοίας των Δημοσίων Υπαλλήλων;

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να αντιμετωπίσουν το μεγάλο κύμα παραιτήσεων στον δημόσιο τομέα, και να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους οφειλές προς τους εργαζομένους που κατοχυρώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα;

- Ποια θα είναι η οικονομική κατάσταση και η βιωσιμότητα του Ταμείου Προνοίας των Δημοσίων Υπαλλήλων, εάν προχωρήσει τελικά στη δανειοδότηση ποσού που μπορεί να ανέλθει στα 450 εκατ. ευρώ;

Απαντήσεις Υπουργείων